Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2010

Αιχμάλωτος πολέμου ή βασιλιάς;;;

Τι και αν είσαι η δεύτερη επιλογή; Αφού και πάλι εσύ έχεις κερδίσει! Γιατί να απασχολείς το μυαλό σου με σκουπίδια; Μήπως φοβάσαι ότι θα χάσεις το θρόνο; Μήπως η σιγουριά της νίκης σε αγχώνει και χάνεις τον έλεγχο της διαχείρισης; Μήπως ο περήφανος νικητής εαυτός σου έχει ξεφύγει και εσύ δε μπορείς να τον βάλεις σε μία γήινη τάξη; Μήπως το βασίλειο που κέρδισες δεν το ήθελες ποτέ και νιώθεις περισσότερο αιχμάλωτος πολέμου παρά βασιλιάς; Μπααα. Μάλλον σου φαίνεται άσχημο το επίθετο που χρησιμοποίησα( και είναι).  Άκου δεύτερη επιλογή! Φίλε μου η δεύτερη επιλογή είναι η εναλλακτική, η καβάτζα, η κατάντια, η προοπτική του να βολευτείς εσύ και το κορμί σου σε μία γωνιά του πλανήτη και να αφήσετε τη ζωή σας να τροφοδοτηθεί αφ' εαυτού, να κάνει πολλά σχέδια και τίποτα ιδιαίτερο σε επίπεδο υλοποίησης τους, να κυλήσει πάνω σε μία σίγουρη πορεία προδιαγεγραμμένη και να χαράξει μία ανούσια τροχιά ακυρώνοντας την ουσία της φύσης της. Χαράμι που λέμε...Αλλά, θα μου φέρεις την αντίρρηση κατάμουτρα και θα μου πεις, και η δεύτερη επιλογή είναι μία επιλογή. Και θέλει μερικές φορές πολύ κουράγιο. Εξάλλου, όλοι το ίδιο κάναμε κάπου, κάπως, κάποτε. Για κάποιους λόγους..
Και η εκδίκηση μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Και όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η θεωρία της εκδίκησης μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις. Καθαρά και απόλυτα υποκειμενικές. Και αν το υποκείμενο που τις παράγει διαθέτει πολύ θυμό και πολλή φαντασία, τότε καλά θα κάνεις να μην το εκνευρίσεις ποτέ. (Για λόγους σωματικής ακεραιότητας..)
1. Υπάρχουν εκδικητές-παιδιά.  Δεν έχουν καταστρώσει σχέδια στο κεφάλι τους και δεν έχουν επικαλεστεί τη βοήθεια κανενός ειδικού. Είναι αυθόρμητοι, αυθάδεις, επιπόλαιοι και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, προκλητικές. Θέλουν να σου φωνάξουν όταν τους πειράξεις, να στο δείξουν ότι ενοχλούνται, να σε καρφώσουν στη δασκάλα ή στη μαμά τους και μαζεύοντας τη 'συμμορία' τους να σε αποκλείσουν από την παρέα. Και αυτοί οι μπόμπιρες είναι οι χειρότεροι εκδικητές. Θα καταλάβεις σε λίγο γιατί.
2. Υπάρχουν οι εκδικητές-γκόμενα. Δεν είναι πάντα γυναίκες αλλά, η ραδιουργία και ο σχεδιασμός εκδικητικών πλάνων είναι μία πρακτική εξαιρετικά συνήθης μεταξύ γυναικείων μυαλών. Θα το έχεις προσέξει, στην παρέα που κάθεται πίσω σου, στην κοπέλα που μιλάει στο τηλέφωνο, στη φίλη που σε ρωτάει "τι να κάνω;" Αυτή η κατηγορία είναι ύπουλη, παμπόνηρη και συνήθως πετυχαίνει το σκοπό της. Τουλάχιστον, η ίδια λαμβάνει την ηθική ικανοποίηση που επιθυμεί, ασχέτως αν το επίδοξο θύμα δεν έχει καταλάβει τίποτα...
3. Υπάρχουν και οι εκδικητές-καμήλες. Οι εν λόγω εκδικητές, δεν έχουν σχέδιο. Δε θα σου κάνουν ποτέ τίποτα. Για αυτούς η εκδίκηση δε σερβίρεται ούτε ζεστή, ούτε κρύα. Είναι οι άνθρωποι της μνήμης. Οι άνθρωποι που δε θα βλέπουν στα μάτια σου αυτόν που πρέπει να εκδικηθούν, αλλά τον άνθρωπο που τους προξένησε το μεγαλύτερο κακό. Και πάντα θα το θυμούνται. Η καμπούρα αυτής της καμήλας, πιστεψέ με δε χωράει τίποτα άλλο.
4.  Υπάρχουν και οι επιστήμονες-εκδικητές. Είναι άνθρωποι σοφοί. Έχουν ζήσει τη ζωάρα τους, έχουν πληγωθεί, έχουν πληγώσει, έχουν δει και έχουν ακούσει τα πάντα (διαψεύδονται μερικές φορές), έχουν κάνει λάθος επιλογές. Και αφού έχουν περάσει και άπό τις 3 προηγούμενες κατηγορίες είναι φυσικό να ανακηρύσσονται μάστερ της εκδίκησης. Συνήθως, έχουν χειρουργική ακρίβεια σε όσα κάνουν αλλά και σε όσα λένε. Και εσύ, αν πέσεις στα χέρια τους έχεις δύο πιθανότητες, είτε να πετύχει η επέμβαση, είτε ο 'ασθενής' να μας αποχαιρετήσει.
Η κάθε μέθοδος είναι θέμα χαρακτήρα. Οι μπόμπιρες που προανέφερα απλώς, είναι αυτοί που πέφτουν με τα μούτρα και συνήθως τα σπάνε...
Αν είσαι άνθρωπος που συμβιβάζεται με μία δεύτερη επιλογή, μάλλον αυτή δε συνδέεται με την εκδίκηση. Αν η απαίτηση και η τελειομανία σου χτυπάνε την πόρτα καθημερινά, τότε η εκδίκηση είναι πάντα μέσα σου. Εκδικείσαι τον εαυτό σου. Γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του σήμερα, γιατί δεν ήταν καλός φίλος, γιατί απέτυχε στη σχέση του χθες βράδυ, γιατί δεν έκλεισε τη σωστή θέση στο σινεμά και η ταινία δε βλέπεται από την πάνω-τέρμα-αριστερη γωνιά, γιατί έκανε δίαιτα και δεν έχασε όσα ήθελε και δε θα βάλει σήμερα το δερμάτινο κολάν που θέλει, γιατί πριν δέκα μέρες είπε ότι θα αρχίσει γυμνμαστική και ακόμη δεν αγόρασε φόρμες, γιατί δεν είχε διαβάσει καλά για τη σχολή και η παρουσίαση του σε ξεφτίλισε, γιατί, γιατί....Για όλα. Αν αγαπάς τον εαυτό σου δεν εκδικείσαι. Δε σκέφτεσαι να εκδικηθείς. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, αν έχεις κάνει τον κόπο να πεις δύο κουβέντες μαζί του, δεν είσαι ποτέ η δεύτερη επιλογή. Αντίθετα, είσαι πάντα ο άνθρωπος που επιλέγει πρώτος. Είσαι ο άνθρωπος που νιώθει πάντα νικητής. (Και είναι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.