Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

Αχ κουνελάκι, κουνελάκι ξύλο που θα το φας;

Διαφήμιζαν, πριν από λίγο, μία μεμβράνη, η οποία καλύπτει μικρές φθορές σε προφυλακτήρες και καθρέπτες αυτοκινήτων. Την απλώνεις, είτε πάνω στη γρατσουνιά, είτε προληπτικά για τις γρατσουνιές που σκοπεύεις να κάνεις και ούτε γάτες, ούτε ζημιές.
Θα ήταν ωραία η εφαρμογή ενός ανάλογου υλικού και στις ζημιές που προκαλούμε στις διάφορες κοινωνικές-πολιτικές-οικονομικές-διασκεδαστικές-απροσδιόριστες-ενοχλητικά καταναγκαστικές-φιλικές-ερωτικές-επαγγελματικές-ακαδημαϊκές-οικογενειακές-και πάσης άλλης φύσεως δραστηριότητές μας. Δε βρίσκεις; Θα ήταν τόσο απλό να καλύπτεις όλα σου τα λάθη με μία απλή μεμβράνη και να βγαίνουν όλοι σώοι και ασφαλείς. Από την άλλη δε θα ήταν καθόλου ειλικρινές, δίκαιο και ασφαλές. Φαντάζεσαι πως θα ήταν μία ζωή γεμάτη λάθη, τα οποία θα έκανες εκ του ασφαλούς; Θα ήταν μία ζωή γεμάτη μπαλώματα.
Κάπως σαν την Αίγυπτο. 29 χρόνια συνύπαρξης-χωρίς επιθετικό προσδιορισμό-29 χρόνια γεμάτα μπαλώματα και εκδορές στο πολιτικό σύστημα και ξαφνικά 1.000.000 ανθρώπων ετοιμάζεται για 8η μέρα να αλλάξει το σύστημα. Εκτός από την οικονομική μπορούμε να απολαύσουμε και την ολοκαίνουρια μεσογειακή κρίση...
Φέτος, σου λέει, είναι η χρονιά του λαγού. Ζωδιακά έχει κάποια σημασία. Αν το δούμε ωστόσο συμβολικά μπορούμε να βρούμε πολλές άλλες. Σημαίνοντα και σημαινόμενα... Ίσως, φέτος να είναι η χρονιά που όλοι θα τρέξουμε σαν τους λαγούς για να γλιτώσουμε από τους κυνηγούς.  Κάθε σημείο έχει τη δική του ερμηνεία και δεν είναι διάφορο από τη δική μας οπτική γωνία. Το πως βλέπουμε τα πράγματα είναι αποτέλεσμα των διαστάσεων που επιλέγουμε να του δώσουμε. Και δεν αναφέρομαι στις διαστάσεις του χωροχρόνου αλλά στις διαστάσεις που διαμορφώνει το ασυνείδητο. Το ακούμε όσο θα έπρεπε ή το αγνοούμε περισσότερο από όσο πρέπει;
Ίσως πάλι να είναι η ευκαιρία να μπαλώσουμε τα κενά μας (και όχι τα λάθη μας) με τις ιδέες, τις ασχολίες, τα πράγματα, τις λέξεις, τους ανθρώπους που πραγματικά χρειαζόμαστε. Κομμένες πια οι μεμβράνες και οι προχειροδουλειές. Κομμένες και οι άσκοπες τάσεις φυγής. Αυτό θα κάνω και εγώ. (η τελευταία αναφορά βασίζεται στον ισχυρισμό ενός καθηγητή μου, ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούμε το 'εγω' στις 8 από τις 10 φράσεις μας, και την αυθεντία δεν την αμφισβητούμε σχεδόν ποτέ).
Και θα ξεκινήσω από σήμερα. Θα με πάω εκδρομή. Μου αρέσουν οι εκδρομές. Στεναχωριέμαι που δεν με πήγα περισσότερες.
Αν και μία από εκείνες μου έκρυβε την καλύτερη έκπληξη πάνω στο τρένο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.