Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

Άνθρωπος εναντίον ανθρώπων! Σκανδάλισέ τους!

Μπορώ να αναπτύξω μια σκανδαλώδη θεωρία περί των σκανδάλων. Είναι πολύ εύκολο καθώς αποτελούν το αγαπημένο μου θέμα. Ακόμη και η λέξη κρύβει μία ακατανίκητη γοητεία. Σκάνδαλο>σκανδάλη, πυροδοτεί εντάσεις και διεγείρει νευρολογικά το συμμετέχοντα. Μαγευτικό φαινόμενο. Κάτι που μπορεί να ταράξει τη μονοτονία, κάτι που μπορεί να συνθλίψει κόσμους και να ανακατέψει έτσι απλά μια ή και πολλές ζωές είναι πραγματικά ένα πανίσχυρο, πανανθρώπινο όπλο. Και διακινείται ελεύθερα στην αγορά των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η νομιμότητά του ή μη δεν έχει εγείρει παρά μόνο λεκτικές διαμάχες και αγωνίες για την έκθεση και την έκβαση των γεγονότων.
Ένα σκάνδαλο μπορεί να περάσει στην αιωνιότητα. Δε θέλει κόπο. Μόνο τρόπο π.χ. στρατηγικούς χειρισμούς, εγωιστικές τάσεις, μοναχικές διαδρομές σε μονοπάτια υποσχόμενης δόξας και επιτυχίας( όποιας μορφής και αν είναι), πλήρη αναισθησία σε εκκλήσεις βοήθειας, στήριξης, αγάπης, κατανόησης, συνεννόησης κτλ κτλ.
Πειρασμός. Διαβολεμένη και ηδονική τάση του ανθρώπινου γένους. Όλα τα ζώα αντιδρούν με βάση τα ένστικτα. Και τα ένστικτά τους είναι εξίσου φαλλικά όπως και των ανθρώπων. Και οι δύο πλευρές τους απολαμβάνουν. Γιατί να μην υποκύψεις; Γιατί να απαρνηθείς κάτι που θα κάνεις ούτως ή άλλως κάποια στιγμή στο κοντινό σου μέλλον; 'Αφού μπορείς να ζεις με δανεικά, γιατί να δουλέψεις; Σκέψου μόνο το σήμερα, αν θέλεις να έχεις ένα όμορφο αύριο'. Ευφυέστατη σκέψη μιας παρανοϊκής περσόνας που τελικά πυρπόλησε τον εαυτό και τη σχιζοφρένειά της. Ο πειρασμός προηγείται των σκανδάλων. Για να κάνεις τους άλλους να ξεχάσουν το σκάνδαλο που δημιούργησες με τόσο κόπο και άλλο τόσο πάθος, μπορείς πάρα πολύ απλά να δημιουργήσεις ένα καινούριο, μεγαλύτερο σκάνδαλο.
Άραγε, μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να ξεχάσουν τον πόνο που τους προκάλεσες, προκαλώντας τους μεγαλύτερο πόνο. Λειτουργεί με την ίδια ισχύ για κάθε συναίσθημα; Πρέπει να παίξει κανείς με όλα αυτά για να μάθει. Και το να παίζεις με τους ανθρώπους είναι από μόνο του ένας εξαιρετικά δελεαστικός πειρασμός και μία εξαιρετική ευκαιρία να θρέψεις το δικό σου σκάνδαλο.
Το πρόβλημα είναι άλλο και δεν είναι καθόλου ηθικό- τουλάχιστον για τα ηθικά δεδομένα της υποφαινόμενης. Μπορείς να θυσιάσεις τον εαυτό σου προκειμένου (ηθελημένα ή αθέλητα) να γίνεις ΕΣΥ, ναι καλά ακούς, εσύ μικρέ μου φίλε, παιχνίδι κάποιου άλλου επίδοξου σκανδαλιάρη; Μπορείς να αντέξεις τη θέαση του εαυτού σου μέσα σε ένα σκάνδαλο; Μπορείς να γίνεις εσύ αυτό που θα πυροκροτήσει θαυμασμό, μίσος, απορία, έκσταση, πείσμα, φόβο, δύναμη, ζητωκραυγή ή γιαχουίσματα; Μπορείς να σταθείς μόνος, νικητής ή ηττημένος μπροστά στους επικριτές και τους θαυμαστές σου; Θα το μάθεις σύντομα. Όταν καταφέρεις να βάλεις και τον εαυτό σου στο παιχνίδι. Όταν βρεις το κουράγιο να ρισκάρεις. Χωρίς όριο. Είναι θέμα καθαρού τζόγου. Αν δεν υποκύψεις σε σκάνδαλα και πειρασμούς πως θα δοκιμάσεις τις αντοχές σου και πως θα ξυπνήσεις έτοιμος μια μέρα να σταθείς ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ; Απογυμνωμένος από την κριτική σου διάθεση. Χωρίς στρατηγικά σχέδια και ύπουλα χτυπήματα. Χωρίς την ενδόμυχη μανία σου να υπερισχύεις απολαμβάνοντας την καταρράκωση του αντιπάλου.
Η ονειροπόληση ήταν πάντοτε το αδύναμο σημείο μου. Ασφαλώς και αμφιβάλλω για την επίτευξη της τελευταίας υπόθεσης. Ίσως να επαληθευόταν με μεγαλύτερη ευκολία στο ζωικό βασίλειο. Εκεί που ακόμη και τα πιο άγρια ένστικτα έχουν μέσα τους μεγαλοπρέπεια και δέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.