Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

Για να σε αγαπούν, πρέπει να είσαι καλός με όλους.

Για να σε μισούν, αρκεί μόνο το να μην κάνεις τίποτα. Ποιος μπορεί να ξεχωρίσει το θύμα από το θύτη του και ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη μη αναστρεψιμότητα των ρόλων τους; Και δε μου λες, ποιος σου σφύριξε, ότι ικανοποιώντας τους πάντες εκπληρώνοντας ατελείωτες λίστες επιθυμιών και διαταγών που εμπνέονται σε ανύποπτο χρόνο, εσύ θα είσαι αγαπητός μεν και ευτυχής δε; Κανείς δε στο σφύριξε, παραδέξου το. Δε σου γεννά ένα πελώριο άγχος όλη αυτή η προσπάθεια, αυτή η ατέρμονη τελειοποίηση του ελαττωματικού εκ κατασκευής εαυτού σου με την προσθήκη νέων upgrades, οι οποίες βασίζονται στις νέες τάσεις της μόδας, σε νέες, ολόφρεσκες ανάγκες του κοινωνικού σου χώρου, σε μοντέρνες πινελιές που θα σε κάνουν το επόμενο absolut victim που θα αγαπηθεί όσο τίποτε άλλο για τα επόμενα 3-4 μηνάκια του έτους; Αν είσαι τυχερός βέβαια και η συναστρία είναι ευνοϊκή και το κάρμα πεντακάθαρο. Και μη νομίζεις, άπαξ και το άγχος σε συναντήσει, έχεις τη χαρά να απολαύσεις μία σχέση με προοπτικές αιωνιότητας και αθανασίας. Θεϊκό; Για να διορθώσεις ένα λάθος πρέπει να βρεις τι δεν πήγε καλά με εσένα. Με το ζόρια θα το εντοπίσεις και θα είναι ακόμη πιο ζόρικη η επιδιόρθωση. Ούτε κατά διάνοια δε θα μπορέσεις να βρεις τα λάθη των άλλων. Αν διαφωνείς, μπορείς να εντοπίσεις το λάθος μου...
Το άγχος είναι παντού. Εάν άγχεσαι συχνά, ξέρεις τι εννοώ. Το νιώθεις σε κάθε σου ασχολία, είτε πρόκειται για την παρουσίαση ενός business plan στη σχολή σου, είτε για την ανακοίνωση μίας στραβής στο αφεντικό σου (το πόσο κουλ ή το πόσο στριμμένος είναι δε μετρά εκείνη τη στιγμή για σένα) ή ακόμη, και για το αν θα πετύχουν τα παρθενικά σου muffins. Ό, τι και αν είναι, είναι το δικό σου άγχος, κομμάτι της καθημερινότητάς σου και έχει κάνει κατάληψη μέσα σου. Μπορείς λένε να απαλλαγείς. Μάλλον θα έχουν δίκιο, αφού σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή των πρακτικών είχε αποτελέσματα (και εδώ που τα λέμε, σπάνια έχει λογικά αιτήματα να προβάλλει) . Μερικοί λένε πως ωφελεί η βαλεριάνα, άλλοι χαλαρώνουν με ένα ουισκάκι, άλλοι πάλι όταν ερωτοτροπούν και πολλοί όταν γελούν. Το γέλιο. Μαλακώνει λένε τη ψυχή. Δε σου έχει τύχει να είσαι απεγνωσμένος σε σχέδια, χαμένος σε σκέψεις, πνιγμένος από deadlines και κανόνες που δε μπορείς να ακολουθήσεις και ξαφνικά μία φράση απλή, να φθάνει στα αφτιά σου ως η πιο γελοία πρόταση και να παραδίνεσαι σε γέλωτες; Δε μπορεί...Θυμήσου!!! 
Και αν δε θυμάσαι, κάν' το τώρα, κάν' το εκβιαστικά στην αρχή. Μη φοβάσαι, μπορεί να γίνεις λίγο πιο παιχνιδιάρης αλλά, σε καμία περίπτωση δε θα γίνεις χαζοχαρούμενος. Αλλά, και αν γίνεις σε νοιάζει; Στα μάτια των απανταχού στρεσαρισμένων ανθρώπων θα είσαι μακράν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, θα περάσεις σε κατάσταση ζεν, θα γίνεις είδωλο βρε! Γέλα, προσπάθησε να γελάς με τους φίλους, με την κοπέλα ή το αγόρι σου, με τους συναδέλφους, με τους περαστικούς που βλέπουν ακριβώς το ίδιο αστείο περιστατικό με εσένα, με το διπλανό στο σινεμά, με τον πελάτη που έγινε μάρτυρας της γκάφας σου. Γέλα με όλους, μαζί με όλους. Γέλα με τη ψυχή σου.  
Και αν νιώθεις καμιά φορά το άγχος να σου ζητάει μετανιωμένο συγχώρεση και επαναπροσδιορισμό της σχέσης σας, απλώς θυμήσου μία από τις στιγμές που γελούσες σα να μην υπήρχε τίποτα που να σε απασχολεί, τίποτα που να σε στεναχωρεί, τίποτα που να σε ταλαιπωρεί. Για ποιες new age cures να μιλήσουμε, για ποιες ολιστικές θεραπείες, για ποια 'έξυπνα χάπια' που εντοπίζουν τον πόνο και δρουν ανάλογα-σύμφωνα με ρωσικές ή και κινέζικες πρακτικές; Αφού μπορούμε να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά μέσα μας και να τη βρούμε τη λύση. Και αυτή είναι μία επιλογή που δεν πρέπει να μας αγχώνει καθόλου.

2 σχόλια:

  1. Σου είπα ότι δεν αντέχω τόση υπεροχότητα σε τέτοια συχνότητα, αλλά δεν εισακούστηκα... -και καλά έκανες-

    Τι να πρωτοσχολιάσω...

    Όλο αυτόν το αγώνα, την αγωνία, καμιά φορά δεν νομίζεις ότι είναι άδικο;

    Δεν είναι προτιμότερο -και πιο αληθινό- να σε αγαπήσουν για αυτό που είσαι, χωρίς να γίνεις απαραίτητα ενα "υποχείριο" για να αγαπηθείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προτιμότερο. Εφικτό δε ξέρουμε αν είναι ακόμη. :-DD

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.