Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2011

Πόσα λάθη κάνουν ένα σωστό;

Η θεωρία της εξέλιξης, όπως και αυτή της δημιουργίας φέρουν στα βάθη της σύλληψής τους ένα σημαντικό και αξεπέραστο σφάλμα. Φρόντισαν να ξεδιπλωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας να κάνει την εμφάνισή του, όπου και αν είναι το "εδώ" και το "εκεί" ορίσιμα και προσδιορίσιμα, μέσα σε χρόνο και διαστάσεις, με υπόσταση και απόσταση αρκετά μεγάλη από την ιδανική του κατάληξη. Και ο άνθρωπος, τιμώντας την ελαττωματική κατασκευή του φρόντισε να αποδεχθεί την πρόταση. Σε έναν τέλειο κόσμο θα ήμασταν όλοι τέλειοι...Boring...
Εφηύρε δικαιολογίες και επινόησε κάθε είδους διαφυγή. 
Μάθημα 1ο: Πρόσεξε μη γίνεις μισάνθρωπος. Θα μισηθείς από το ίδιο σου το είδος, και δεν το θέλεις. Όχι πως είναι λάθος. Η μοναξιά είναι λάθος. Λάθος επιλογή και λάθος σημείο για να ρίχνεις και εσύ κλεφτές ματιές στη ζωή.
Μάθημα 2ο: Μην αφήσεις τις άμυνες που διαθέτεις στο συναισθηματικό σου οπλοστάσιο να καταρρεύσουν. Το μάθημα 1 ακυρώνεται μετά την παράδοση του δεύτερου. Ικανές και αναγκαίες συνθήκες. Do the maths...
Να σε περιμένουν να φτάσεις;  
Μάθημα 3ο: Να πας παντού. Μην στέκεσαι. Είσαι κομμάτι του πιο δυναμικού και εξελισσόμενου συνεχώς περιβάλλοντα χώρου, της πιο ασταθούς κοινωνικής δομής, μιας ανεξέλεγκτης ιστορικής περιόδου. Δεν μπορείς εσύ να είσαι αμέτοχος στο συνεχές του χωροχρόνου. Δεν σου αξίζει. Και ποτέ μη αφήσεις κανέναν να σε περιμένει. Ο μόνος που πρέπει να σε υποδέχεται μετά από κάθε νίκη, κάθε ήττα, κάθε ισοπαλία ίσως, είναι ο εαυτός σου. Γιατί με αυτόν μάχεσαι ουσιαστικά. Και αυτό είναι ένα άλλο λάθος της δημιουργίας. 
Και τι να κάνεις; 
Μάθημα 4ο:  Να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Μόνο αυτό. Ότι καλύτερο μπορείς για είσαι εσύ και όσοι είναι γύρω σου, ευτυχισμένοι. Και αυτό δεν είναι επένδυση, είναι ρίσκο.
Όλα τα λάθη, εξάλλου, εκεί σε οδηγούν. Και αν δεν τα κάνεις, μάλλον, δεν θα κάνεις ποτέ σου κάτι σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.